Bas Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit en oprichter van Parkinson Centrum Nijmegen (ParC), MijnZorgNet en ParkinsonNet. Hij is altijd op zoek naar nieuwe manieren om de gezondheidszorg te verbeteren. Bloem wil patiënten een actievere rol geven in hun eigen zorg en samenwerking in de gezondheidszorg stimuleren. Participatory health noemt hij het systeem dat hij voor ogen heeft. Om die veranderingen te realiseren startte Bloem met tal van innovaties die hem uiteindelijk de titel Nationale Zorgheld hebben opgeleverd.

De fiets van Bas

Naast zijn actieve participatie in de zorginnovatie werkt Bloem als neuroloog in het Radboudumc en doet hij onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Hij deed de opvallende ontdekking dat sommige Parkinsonpatiënten nog zonder problemen kunnen fietsen, terwijl ze vrijwel niet meer zelfstandig kunnen lopen. Samen met collega Anke Snijders publiceerde Bloem dat resultaat in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine, met bijbehorende filmpjes. Volgens Bloem geven de draaiende pedalen van de fiets als het ware het ‘ritme’ terug aan de patiënt.

De euro’s gaan naar Stichting UAF

En wat wij als organisatoren dan weer fantastisch vinden: Ten Bos en Bloem zien af van een vergoeding voor hun bijdrage en Café Van Ouds doet in plaats daarvan een donatie aan de Stichting UAF die het voor hoogopgeleide vluchtelingen mogelijk maakt zich middels studie en werk maatschappelijk te ontwikkelen.

Bas Bloem zal spreken tijdens de Nijmeegse dag bij Van Ouds

Tijdens de ‘Nimweegse Dag’ op zondag 16 juli presenteert Café Van Ouds Nijmegen twee Nijmeegse topwetenschappers van de Radboud Universiteit: Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en René ten Bos, hoogleraar filosofie en vanaf 2017 ‘Denker des Vaderlands’. Beiden zullen op de hen kenmerkende humoristische wijze een interactief openlucht college verzorgen op de Central Stage in de Augustijnenstraat (een van de drie podia bij Van Ouds tijdens de Vierdaagsefeesten). Met de ‘Nimweegse Dag’ geeft Van Ouds de zondag van de feesten een volledig lokale invulling: Nijmeegse bands (o.a. BAB, Bart & Alex en The Drive), de bekende Nijmeegse presentator Happy Miel en dus ook deze twee succesvolle hoogleraren van onze eigen Radbouduniversiteit, waar overigens ook de eigenaren van Cafe Van Ouds allemaal hebben gestudeerd.

Foto’s Bas Bloem door dewerelddraaitdoor en Parkinsonnet.

  • Zondag 16 juli I 15:00 - 19:00

Onze andere Vierdaagsefeesten bands: