René ten Bos

René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert. Hij schreef over de verhouding tussen mens en dier, over de ecologische catastrofe die de mensheid heet, over de ondoorzichtige transparantie van water, maar ook over bureaucratie, gestes en tal van andere onderwerpen. Dit voorjaar werd hij uitgeroepen tot Denker des Vaderlands; iets wat hij zelf als een grote eer beschouwt.

Cowboylaarzen en een saaie kloot

Wie Ten Bos (57) ontmoet, denkt niet meteen aan een filosoof. Warrige haren, knalblauw pak, rode stropdas, bijpassende krokodillenleren rode cowboylaarzen. Op het binnenste van zijn armen prijken twee flinke tatoeages. Dwarse denkbeelden heeft hij ook. Betrouwbaarheid ziet hij bijvoorbeeld niet als compliment daar waar het hemzelf betreft. “Dat zou ik helemaal niet zo’n compliment vinden. Dan denk ik alleen maar: God, wat een saaie kloot ben ik.”

Onlangs verscheen zijn boek ‘Dwalen in het Antropoceen’ waarin Ten Bos constateert dat de invloed van de mens op de aarde verre van positief lijkt te zijn. Ten Bos meent dat wij moeten leren ons open te stellen voor andere navigeertechnieken. Zijn nieuwe boek leert ons te dwalen in de vreemde zone tussen mens en natuur.

Rene ten Bos spreekt tijdens de Nijmeegse dag van Cafe van Ouds.

Tijdens de ‘Nimweegse Dag’ op zondag 16 juli presenteert Café Van Ouds Nijmegen twee Nijmeegse topwetenschappers van de Radboud Universiteit: Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en René ten Bos, hoogleraar filosofie en vanaf 2017 ‘Denker des Vaderlands’. Beiden zullen op de hen kenmerkende humoristische wijze een interactief openlucht college verzorgen op de Central Stage in de Augustijnenstraat (een van de drie podia bij Van Ouds tijdens de Vierdaagsefeesten). Met de ‘Nimweegse Dag’ geeft Van Ouds de zondag van de feesten een volledig lokale invulling: Nijmeegse bands (o.a. BAB, Bart & Alex en The Drive), de bekende Nijmeegse presentator Happy Miel en dus ook deze twee succesvolle hoogleraren van onze eigen Radbouduniversiteit, waar overigens ook de eigenaren van Cafe Van Ouds allemaal hebben gestudeerd.

De euro’s gaan naar Stichting UAF

En wat wij als organisatoren dan weer fantastisch vinden: Ten Bos en Bloem zien af van een vergoeding voor hun bijdrage en Café Van Ouds doet in plaats daarvan een donatie aan de Stichting UAF die het voor hoogopgeleide vluchtelingen mogelijk maakt zich middels studie en werk maatschappelijk te ontwikkelen.

Foto’s Rene ten Bos door Fonkonline en filosofie.nl

https://www.filosofie.nl/nl/artikel/47375/wandelen-door-het-antropoceen-met-de-nieuwe-denker-des-vaderlands-rene-ten-bos.html

  • Zondag 16 juli I 15:00 - 19:00

Onze andere Vierdaagsefeesten bands: