Events

Het bockbier seizoen is weer begonnen!

20 okt, 2023

Met de komst van de herfst en het vallen van de bladeren, wordt de Nederlandse bierliefhebber getrakteerd op een heerlijke traditie: het bockbier seizoen. Bockbier is een geliefde biersoort die jaarlijks wordt omarmd door brouwers en bierliefhebbers. In deze blog nemen we een diepere duik in de wereld van bockbier en verkennen we de laatste trends rondom deze karaktervolle herfstfavoriet.

De Geschiedenis van Bockbier

Bockbier heeft diepe wortels in de Duitse en Nederlandse biergeschiedenis. Het woord “bock” is afgeleid van het Duitse “Einbeck,” een stadje dat al in de veertiende eeuw bekend stond om zijn bier. Dit bier werd door de jaren heen verbeterd en evolueerde naar wat we vandaag de dag kennen als bockbier.

In Nederland is bockbier al sinds de negentiende eeuw populair, en het werd traditioneel gebrouwen om de overgang van de zomer naar de herfst te markeren. De warme, rijke smaken van bockbier maken het tot een uitstekende keuze voor de koudere maanden.

 

Bockbier: Wat maakt het bijzonder?

Wat bockbier zo speciaal maakt, zijn de kenmerkende smaken en aroma’s. Bockbier is doorgaans een amberkleurig tot donkerbruin bier met een rijke moutige smaak. Het heeft vaak tonen van karamel, toffee, noten, en soms zelfs een vleugje chocolade. De hopbitterheid is meestal bescheiden, waardoor de nadruk ligt op de zoetere, moutige aspecten.

Er zijn verschillende varianten van bockbier, waaronder:

  1. Traditionele Bock: Dit is de meest voorkomende stijl, met een evenwicht tussen moutigheid en hopbitterheid. Het heeft vaak een alcoholgehalte van 6-7%.
  2. Dubbelbock: Deze variant is sterker en zoeter dan de traditionele bock, met alcoholgehalten van 7-8% of zelfs hoger.
  3. Meibock: Een lichtere en meer verfrissende bock die perfect is voor de lente.
  4. Herfstbock: Specifiek gebrouwen voor het bockbierseizoen, deze versie is meestal donkerder en zwaarder.

 

De trends rondom Bockbier

Bockbier is een stijl die brouwers keer op keer inspiratie biedt voor innovatie. De laatste trends rondom bockbier laten zien dat deze biersoort blijft evolueren en nieuwe smaakprofielen ontdekt. Hier zijn enkele trends die we momenteel zien:

  1. Houtgelagerde Bockbieren: Brouwers experimenteren steeds meer met houtgelagerde bockbieren. Het hout voegt complexe smaken en aroma’s toe, zoals vanille en houttonen, die prachtig samengaan met de moutigheid.
  2. Speciale Ingrediënten: Sommige brouwers voegen speciale ingrediënten toe aan bockbieren, zoals koffie, specerijen of fruit, om unieke smaakcombinaties te creëren.
  3. Samenwerkingen: Brouwerijen werken vaak samen met andere brouwers of distilleerderijen om speciale bockbieren te creëren. Deze samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven en creativiteit in het bockbierlandschap.
  4. Alcoholarme en Alcoholvrije Bockbieren: Met de groeiende populariteit van alcoholarme en alcoholvrije bieren, experimenteren brouwers nu ook met bockbieren met een lager alcoholgehalte.

 

Bockbier Seizoen: Een Traditioneel Feest

Het bockbier seizoen is een traditie die veel bierliefhebbers koesteren. Het brengt gezelligheid, warme smaken en een gevoel van verbondenheid met de herfst. Of je nu de voorkeur geeft aan een traditionele bock, een houtgelagerde variant, of iets compleet nieuws, er is voor elk wat wils in de wereld van bockbier. Dus, kom snel een keer bij Café van Ouds proosten op het bockbierseizoen of geniet van een heerlijk Bock & Mossel menu. Geniet van de rijke smaken en deel in de vreugde van deze herfsttraditie. Proost!

Vier jouw feestje bij Café van Ouds

Het plannen en organiseren van een feestje kan soms een uitdagende taak zijn, maar als je op zoek bent naar de perfecte locatie in Nijmegen, hoef je niet verder te zoeken dan Café van Ouds. Dit gezellige café, gelegen in het hart van Nijmegen, is de ideale plek om een...

Dit is het programma bij Café van Ouds

Café van Ouds, gelegen in het hart van Nijmegen, is al jarenlang een favoriete ontmoetingsplek voor velen. Met zijn warme en uitnodigende sfeer, heerlijke gerechten en brede selectie aan dranken, is dit café de ideale locatie voor iedereen die op zoek is naar een...

Dit zijn de biertrends van dit moment

Bier is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Al eeuwenlang wordt er bier gebrouwen en gedronken, en elk jaar komen er nieuwe trends en smaken bij. Café van Ouds in Nijmegen is voor de echte bierliefhebber de perfecte plek om nieuwe bieren te...